Botwinka
2 pęczki botwinki
1,5 litra wywaru z drobiu
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól pieprz cukier
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
1 cytryna lub ocet
Wykonanie:
opłukaną botwinę kroimy zalewamy 1 szklanką wody
gotujemy 15 minut zakwaszamy sokiem z cytryny
marchewka pietruszka seler i ziemniaki kroimy w kostkę
marchewka pietruszka seler i ziemniaki kroimy w kostkę
zalewamy wywarem gotujemy 25 minut
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem
łączymy botwinę z warzywami
łączymy botwinę z warzywami
dodajemy mąkę rozmieszaną w 1/2 szklanki wody
botwinę zagotowujemy na koniec dajemy koncentrat pomidorowy śmietanę
botwinę zagotowujemy na koniec dajemy koncentrat pomidorowy śmietanę