Babka nadziewana

Babka nadziewanaBabka nadziewana

Składniki:
2.5 szklanki mąki
1 budyń o smaku waniliowym
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanka mleka

Nadzienie
1 galaretka
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
15 dkg malin
krojone migdały

Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy
po 1 jajku nadal ucieramy przesianą mąkę z budyniem oraz proszkiem
dolewamy mleko ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy
wysmarowanej masłem pieczemy w 180 st około 45 minut

Nadzienie
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy tężejącą galaretkę maliny masę mieszamy
z zimnej babki odcinamy1/3 spodu wydrążamy środek dajemy masę śmietankowo malinową
babkę przykrywamy odciętą częścią dajemy do lodówki na 4 godzimy
babkę odwracamy polewamy lukrem posypujemy krojonymi migdałami
 

Translate