Babka nadziewana
Składniki:
2.5 szklanki mąki
1 budyń o smaku waniliowym
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanka mleka
Nadzienie
1 galaretka
200 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
15 dkg malin
krojone migdały
Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
Składniki:
2.5 szklanki mąki
1 budyń o smaku waniliowym
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanka mleka
Nadzienie
1 galaretka
200 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
15 dkg malin
krojone migdały
Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po 1 jajku nadal ucieramy
dajemy przesianą mąkę z budyniem proszkiem dolewamy mleko
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy wysmarowanej masłem
pieczemy w 180 st około 45 minut
Nadzienie
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
Nadzienie
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę maliny masę mieszamy
z zimnej babki odcinamy1/3 spodu
z zimnej babki odcinamy1/3 spodu
wydrążamy środek dajemy masę śmietankowo malinową
babkę przykrywamy odciętą częścią dajemy do lodówki na 4 godzimy
babkę odwracamy polewamy lukrem posypujemy krojonymi migdałami
babkę przykrywamy odciętą częścią dajemy do lodówki na 4 godzimy
babkę odwracamy polewamy lukrem posypujemy krojonymi migdałami