Babka drożdżowa parzona
Składniki:
1/2 kg mąki
6 żółtek
6 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
szczypta soli
1 cukier waniliowy
5 dkg rodzynek
Wykonanie:
gotujemy mleko zalewamy 15 dkg mąki dokładnie mieszamy
do zimnej masy dodajemy 2 łyżki cukru drożdże masę mieszamy
zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut
do pozostałej mąki dodajemy rozczyn utarte żółtka
ciasto starannie wyrabiamy na gładkie i lśniące
dodajemy rodzynki i stopione masło
ciasto mieszamy zostawiamy do wyrośnięcia
formę smarujemy masłem oprószamy mąką
ciasto dajemy do formy i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
gdy podwoi objętość pieczemy w 190 st godzinę
upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem
Składniki:
1/2 kg mąki
6 żółtek
6 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
szczypta soli
1 cukier waniliowy
5 dkg rodzynek
Wykonanie:
gotujemy mleko zalewamy 15 dkg mąki dokładnie mieszamy
do zimnej masy dodajemy 2 łyżki cukru drożdże masę mieszamy
zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut
do pozostałej mąki dodajemy rozczyn utarte żółtka
ciasto starannie wyrabiamy na gładkie i lśniące
dodajemy rodzynki i stopione masło
ciasto mieszamy zostawiamy do wyrośnięcia
formę smarujemy masłem oprószamy mąką
ciasto dajemy do formy i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
gdy podwoi objętość pieczemy w 190 st godzinę
upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem