Babka drożdżowa "Panettone"
Składniki:
3.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
5 dkg drożdży
5 żółtek
1/2 kostki masła
5 dkg rodzynek
5 dkg kandyzowanej skórki z pomarańcza
Wykonanie:
do letniego mleka dodajemy łyżkę cukru mąki i drożdże
mieszamy rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut
do mąki dajemy rozczyn z drożdży utarte żółtka z cukrem stopione masło
wyrabiamy dodajemy rodzynki skórkę z pomarańcza mieszamy
ciasto dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi objętość
przekładamy do formy wysmarowanej masłem oprószoną mąką
babkę dajemy do wyrośnięcia na 30 minut
pieczemy około godziny w 170 st
polewamy lukrem
Lukier
1 łyżkę soku z pomarańcza mieszamy z 5 dkg cukru pudru
polewamy lukrem
Lukier
1 łyżkę soku z pomarańcza mieszamy z 5 dkg cukru pudru