Rolada z masą truskawkową

Rolada z masą truskawkową







Rolada z masą truskawkową

Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
200 ml śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
1 /2 szklanki musu truskawkowego
1/2 szklanki krojonych truskawek
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 20 minut w 180 st

Krem
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy
1 część truskawek miksujemy 2 część kroimy

Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę zmiksowane krojone truskawki masę mieszamy
biszkopt odwijamy z papieru smarujemy kremem roladę ściśle zwijamy
dajemy do lodówki na 2 godziny wierzch posypujemy cukrem pudrem
 

Translate