Mój kanał na YouTube

Translate

Pyzy z tartych ziemniaków z mięsem "Kartacze"

Pyzy z tartych ziemniaków z mięsem "Kartacze"Pyzy z tartych ziemniaków z mięsem "Kartacze"

Składniki:
1.5 kg ziemniaków
6 ziemniaków surowych
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej

Farsz:
1/2 kg mielonego mięsa surowego np z karczku
sól pieprz maggi

Tłuszcz
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
boczek cebule kroimy w kostkę podsmażamy na złoty kolor

Wykonanie:
1.5 kg ziemniaków gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę
ziemniaków surowe ścieramy na tarce
dajemy na sitko odciskamy nadmiar płynu
łączymy ziemniaki starte z ziemniakami ugotowanymi
dodajemy jajko mąkę masę dokładnie wyrabiamy

Farsz:
mielone mięso doprawiamy solą pieprzem maggi
mieszamy formujemy 2 cm wałeczki
z masy ziemniaczanej formujemy mały wałek
w środek dajemy farsz mięsny zlepiamy
kartacze gotujemy 40 minut na małym ogniu w dużej ilości osolonej wody
podajemy z smażonym boczkiem i cebulką.