Pyzy z tartych ziemniaków z mięsem "Kartacze"


Pyzy z tartych ziemniaków z mięsem "Kartacze"Pyzy z tartych ziemniaków z mięsem "Kartacze"

Składniki:
1.5 kg ziemniaków
6 ziemniaków surowych
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej

Farsz:
1/2 kg mielonego mięsa surowego np z karczku
sól pieprz maggi

Wykonanie:
1.5 kg ziemniaków gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę
ziemniaków surowe ścieramy na tarce dajemy na sitko
łączymy ziemniaki ugotowane oraz starte mąkę ziemniaczana
dodajemy jajko masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy

Farsz:
mielone mięso doprawiamy solą pieprzem maggi
z masy ziemniaczanej formujemy mały wałek
w środek dajemy farsz mięsny zlepiamy
kartacze gotujemy 40 minut
na małym ogniu w dużej ilości osolonej wody
podajemy z smażonym boczkiem i cebulką
 

Translate