Pizza razowa z szynką Schwarzwaldzką
Składniki:
10 dkg szynki Schwarzwaldzkiej
30 dkg mąki razowej pszennej
3/4 szklanka letniej wody
2 dkg drożdży
1 papryka
garść oliwek
200 g sera mozzarella
zioła do smaku [np bazylia]
Sos:
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu
4 łyżki ketchupu
składniki sosu mieszamy
Wykonanie:
z 2 łyżek mąki drożdży cukru mieszamy rozczyn odstawiamy na 15 minut
do pozostałej mąki dajemy rozczyn wodę sól oliwę
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule zostawiamy na 30 minut
ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy szynkę oliwki ser
pieczemy około 30 minut w 180 st po upieczeniu posypujemy bazylią
pizzę podajemy z sosem
Składniki:
10 dkg szynki Schwarzwaldzkiej
30 dkg mąki razowej pszennej
3/4 szklanka letniej wody
2 dkg drożdży
1 papryka
garść oliwek
200 g sera mozzarella
zioła do smaku [np bazylia]
Sos:
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu
4 łyżki ketchupu
składniki sosu mieszamy
Wykonanie:
z 2 łyżek mąki drożdży cukru mieszamy rozczyn odstawiamy na 15 minut
do pozostałej mąki dajemy rozczyn wodę sól oliwę
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule zostawiamy na 30 minut
ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy szynkę oliwki ser
pieczemy około 30 minut w 180 st po upieczeniu posypujemy bazylią
pizzę podajemy z sosem