Murzynek z jabłkami
Składniki:
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka
Polewa
1/2 czekolady
1/2 czekolady
1 łyżka śmietanki
migdały
migdały
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
masło kakao rozpuszczamy z 1/3 szklanki wody studzimy
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Wykonanie:
masło kakao rozpuszczamy z 1/3 szklanki wody studzimy
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
rozpuszczoną masę kakaową
ciasto mieszamy z pokrojonymi jabłkami
wykładamy do formy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 50 minut
wierzch polewamy polewą posypujemy migdałami
rozpuszczoną masę kakaową
ciasto mieszamy z pokrojonymi jabłkami
wykładamy do formy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 50 minut
wierzch polewamy polewą posypujemy migdałami