Ciasto "Fale Dunaju"

Ciasto "Fale Dunaju"Ciasto "Fale Dunaju"

Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka masła
1 szklanka cukru
6 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżki rumu
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg wiśni

Masa
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy
1.5 kostki masła
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1 czekolada

Wykonanie:
masło ucieramy z obiema cukrami na puszysty masę
dodajemy po jednym jajku nadal ucieramy
dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dzielimy na dwie części
do jednej części dajemy kakao rum ciasto mieszamy
ciasto jasne dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
rozprowadzamy ciasto kakaowe na wierzch dajemy wiśnie
pieczemy w 180 st 40 minut

Masa
gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu studzimy
masło ucieramy z cukrem dodajemy po łyżce zimnego budyniu
wierzch ciasto smarujemy masą polewamy rozpuszczoną czekoladą
 

Translate