Domowe bułki z pieczarkami
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
4 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1/3 łyżeczki cukru
sól
Pieczarki
1/2 kg pieczarek
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietanki 30 %
1 cebula
sól pieprz tymianek
15 dkg sera żółtego
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem letnim mlekiem
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn sól olej wyrabiamy na lśniącą kule
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
4 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1/3 łyżeczki cukru
sól
Pieczarki
1/2 kg pieczarek
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietanki 30 %
1 cebula
sól pieprz tymianek
15 dkg sera żółtego
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem letnim mlekiem
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn sól olej wyrabiamy na lśniącą kule
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy formujemy podłużne bułeczki
pieczemy około 25 minut w 190 st studzimy
bułeczki mogą być z poprzedniego dnia
Pieczarki
obrane pieczarki kroimy podsmażamy z pokrojoną cebulką
odparowujemy nadmiar płynu
ciasto wałkujemy formujemy podłużne bułeczki
pieczemy około 25 minut w 190 st studzimy
bułeczki mogą być z poprzedniego dnia
Pieczarki
obrane pieczarki kroimy podsmażamy z pokrojoną cebulką
odparowujemy nadmiar płynu
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
dolewamy śmietankę dusimy 10 minut
dolewamy śmietankę dusimy 10 minut
dodajemy 1/2 startego sera mieszamy
z bułeczek ścinamy wierzch wyjmujemy miąższ nakładamy farsz
wierzch posypujemy pozostałym serem
bułeczki zapiekamy 10 minut w 190 st
z bułeczek ścinamy wierzch wyjmujemy miąższ nakładamy farsz
wierzch posypujemy pozostałym serem
bułeczki zapiekamy 10 minut w 190 st