Ciasto z ajerkoniakiem

Ciasto z ajerkoniakiemCiasto z ajerkoniakiem

Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju

Krem
1/2 litra śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1 szklanka ajerkoniaku
1 czekolada deserowa

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dolewamy olej
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35minut

Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy
płynną żelatynę ajerkoniak masę mieszamy
na ciasto dajemy krem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin
 

Translate