Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Kokosowa śnieżka"

Ciasto "Kokosowa śnieżka"

Ciasto "Kokosowa śnieżka"


Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
4 serki waniliowe
400 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
7 łyżeczek żelatyny
5 dkg prażonego kokosu

Wykonanie:
jajka ubijamy na puszystą masę 
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 35 x 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem 
dodajemy płynną żelatynę serki masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy prażonym kokosem
kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor