Ciasto "Kokosowa śnieżka"

Ciasto "Kokosowa śnieżka"Ciasto "Kokosowa śnieżka"

Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
4 serki waniliowe
400 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
7 łyżeczek żelatyny
5 dkg prażonego kokosu

Wykonanie:
jajka ubijamy na puszystą masę dodajemy
obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 35x25
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Krem
żelatyne zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
smietanę ubijamy z cukrem dodajemy
płynną żelatynę serki masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem
posypujemy prażonym kokosem
kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor
 

Translate