Calzone pieróg z mięsem i warzywami

Calzone pieróg z mięsem i warzywami
Calzone pieróg z mięsem i warzywami

Składniki:
40 dag maki
4 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko
3 łyżki oleju
sól cukier oregano bazylia

Farsz
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
2 cebule
1 duży filet z kurczaka
1/2 puszki groszku

Wykonanie:
2 łyżki maki drożdże letnie mleko szczypta cukru mieszamy  
rozczyn dajemy w ciepłe miejsce  na 10 minut
do pozostałej mąki dajemy rozczyn jajko olej
ciasto wyrabiamy dajemy w ciepłe miejsce  na 30 minut

Farsz
umyty filet kroimy w kostkę podsmażamy z cebula papryką
podlewamy niewielka ilością wody dusimy 10 minut
doprawiamy sola pieprzem dodajemy odsączoną kukurydzę groszek
wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy
dajemy farsz zlepiamy brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem
pieczemy w 200 st około 35 minut
 

Translate