Biszkopt makowy z musem wiśniowym

Biszkopt makowy z musem wiśniowym
Biszkopt makowy z musem wiśniowym

Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki mąki
4 łyżki maku
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

Masa
1 kostka masła
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 szklanka cukru pudru

Mus
2 szklanki wiśni z kompotu
2 galaretki wiśniowe
1/2 litra śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mak mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Masa
masło ucieramy z cukrem do białości dolewamy
porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem

Mus
galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowiego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy
tężejącą galaretkę oraz wiśnie masę mieszamy
biszkopt smarujemy kremem a na niego wykładamy mus
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate