Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1/2 główki kapusty białej
60 dkg łopatki
20 dkg boczku wędzonego
60 dkg wędliny
30 dkg pieczarek
1 cebula
sól pieprz słodka papryka
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
kapustę kiszoną gotujemy do miękkości odcedzamy
kapustę białą szatkujemy gotujemy w osolonej wodzie
oddzielnym garnku z liściem laurowy zielem angielskim
umyte mięso kroimy w kostkę podsmażamy z cebulą
umyte mięso kroimy w kostkę podsmażamy z cebulą
podlewamy wodą dusimy około godziny
wędlinę boczek kroimy w kostkę podsmażamy z pieczarkami
\dodajemy koncentrat pomidorowy
doprawiamy zmiażdżony czosnkiem solą pieprzem papryką
bigosu łączymy mieszamy zagotowujemy
podajemy z pieczywem lub ziemniakami