Bigos z pieczarkami

Bigos z pieczarkamiBigos z pieczarkami

Składniki:
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 główki kapusty białej
60 dkg łopatki
20 dkg boczku wędzonego
60 dkg wędliny
30 dkg pieczarek
1 cebula
sól pieprz słodka papryka
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
kapustę kiszoną gotujemy do miękkości odcedzamy
kapustę białą gotujemy w osolonej wodzie
oddzielnym garnku z liściem laurowy i zielem angielskie
umyte mięso kroimy w kostkę podsmażamy z cebulą
podlewamy wodą mięso dusimy do miękkości około 50 minut
wędlinę boczek kroimy w kostkę podsmażamy z pieczarkami
dodajemy paprykę koncentrat pomidorowy
doprawiamy zmiażdżony czosnkiem solą pieprzem
składniki bigosu mieszamy zagotowujemy
bigos podajemy z pieczywem lub ziemniakami
 

Translate