Tort z masą serową


Tort z masą serowąTort z masą serową

Składniki:
10 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 litr śmietany kremówki
30 dkg serka śmietankowego
5 łyżek cukru pudru
7 łyżeczek żelatyny
1 czekolada
płatki migdałowe czekoladowe

Poncz:
100 ml wody
2 łyżki cukru
1 kieliszek likieru

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
delikatnie mieszamy przekładamy do formy

pieczemy w 180 st około 40 minut

Masa 1:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy
płynną żelatynę serek masę delikatnie mieszamy

Masa 2
czekoladę łamiemy na kawałki
dodajemy 2 łyżki śmietanki podgrzewamy
1/3 masy odkładamy mieszamy z czekoladą
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
smarujemy masą białą składamy blaty
wierzch tortu smarujemy masą czekoladową
dekorujemy płatkami migdałowymi czekoladowymi
 

Translate