Mój kanał na YouTube

Translate

Rosół z knedelkami z wątróbki

Rosół z knedelkami z wątróbki
Rosół z knedelkami z wątróbki

Składniki:
1 korpus z kurczaka
30 dkg żeberek wołowych
sól pieprz
zielona pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
kawałek por zielonej części
1 pietruszka

Knedelki
15 dkg wątróbki z drobiu
1 łyżeczka masła
1 jajko
bułka tarta
sól pieprz majeranek

Wykonanie:
opłukane mięso dajemy do garnka zalewamy 3 litrami zimnej wody
gotujemy na małym ogniu około 2 godzin
dodajemy jarzyny solimy gotujemy następną godzinę
doprawiamy maggi pieprzem 
rosół przecedzamy podajemy z knedlami

Knedelki
umytą wątróbkę kroimy miksujemy 
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy jajko bułkę tartą wyrabiamy 
masę zostawiamy na 15 minut w lodówce
formujemy łyżką małe knedle 
gotujemy 10 minut osobno w osolonej wodzie