Rosół z knedelkami z wątróbki
Składniki:
1 korpus z kurczaka
30 dkg żeberek wołowych
sól pieprz
zielona pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
kawałek por zielonej części
1 pietruszka
Knedelki
15 dkg wątróbki z drobiu
1 łyżeczka masła
1 jajko
bułka tarta
sól pieprz majeranek
Wykonanie:
opłukane mięso dajemy do garnka zalewamy 3 litrami zimnej wody
gotujemy na małym ogniu około 2 godzin
dodajemy jarzyny solimy gotujemy następną godzinę
doprawiamy maggi pieprzem
rosół przecedzamy podajemy z knedlami
Knedelki
umytą wątróbkę kroimy miksujemy
Knedelki
umytą wątróbkę kroimy miksujemy
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy jajko bułkę tartą wyrabiamy
dodajemy jajko bułkę tartą wyrabiamy
masę zostawiamy na 15 minut w lodówce
formujemy łyżką małe knedle
formujemy łyżką małe knedle
gotujemy 10 minut osobno w osolonej wodzie