Mój kanał na YouTube

Translate

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietanąPtysie z bitą śmietaną

Składniki:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka wody
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
1 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru

Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
gotujemy wodę z margaryną dosypujemy mąkę mieszamy
masę łączymy w jednolitą kulę studzimy 
dodajemy po jednym jajku mieszamy 
na koniec dajemy proszek dokładnie ucieramy
ciasto przekładamy do worka cukierniczego
formujemy szprycą ptysie na papier do pieczenia
pieczemy 20 minut  w 180 st

Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem podczas ubijamy dosypujemy śmietan fix
ptysie kroimy na pół dajemy bitą śmietanę
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą