Placki ziemniaczane z gulaszem "Placek po bytomsku"


Placki ziemniaczane z gulaszem "Placek po bytomsku"Placki ziemniaczane z gulaszem "Placek po bytomsku"


Składniki:
1.5 kg ziemniaków
3 jajka
sól pieprz czosnek
1 cebula
1/2 szklanki mąki
smalec

Gulasz
60 dkg łopatki
30 dkg pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól pieprz papryka
1 łyżka mąki
2 łyżki tłuszczu

Wykonanie:
ziemniaki ścieramy robotem lub ręcznie dodajemy sól pieprz jajka czosnek pokrojoną cebulę mąkę
masę ziemniaczaną mieszamy placki smażymy na smalcu

Gulasz 
umyte mięso kroimy w kostkę oprószamy w mące obsmażamy z pokrojoną cebulą czosnkiem
doprawiamy solą pieprzem papryką podlewamy wodą dusimy około godziny
do miękkiego mięsa dodajemy pokrojone pieczarki dusimy 10 minut
gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi 
 

Translate