Paella z owocami morza

Paella z owocami morzaPaella z owocami morza

Składniki
20 dkg ryżu
4 ząbki czosnku
6 dużych całych krewetek z pancerzami i głową
20 dkg mieszanki owoców morza
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 pomidor
2 łyżki zielonego groszku
150 ml białego wytrawnego wina
1 litr wywaru rybnego lub warzywnego
odrobina szafranu  sól do smaku

Wykonanie:
Rozgrzewamy oliwę i smażymy krewetki w całości z pancerzami po minucie z każdej strony, zostawiamy je do ozdoby. Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę i roztarty czosnek, dodajemy pomidora oraz paprykę i zielony groszek. Dodajemy ryż oraz szafran i całość smażymy. Dolewamy wywar rybny oraz białe wino tak,  aby przykryły ryż. Paellę gotujemy na małym ogniu bez przykrycia(około 10 minut). Następnie dodajemy mieszankę owoców morza, a na wierzchu układamy krewetki w pancerzach. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 8 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut.
 

Translate