Pączki z masą ajerkoniakową

Pączki z masą ajerkoniakowąPączki z masą ajerkoniakową

Składniki:
1 kg mąki
7 żółtek
3/4 szklanki cukru
10 dkg margaryny
10 dkg drożdży
1.5 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
1 cukier waniliowy
odrobina soli

Krem
1/2 litra mleka
2 budynie
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki ajerkoniaku

Wykonanie:
drożdże łączymy z łyżką mąki cukru i letniego mleka
mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy
rozczyn mleko żółtka utarte z obiema cukrami
ciasto dokładnie wyrabiamy na koniec
dolewamy stopioną margarynę oraz spirytus
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanka krążki
pączki dajemy do wyrośnięcia
smażymy w dużej ilości oleju  na złoto brązowy kolor
pączki wyjmujemy na ręcznik kuchenny

Krem
gotujemy budynie w mniejszej ilości mleka
masło ucieramy z cukrem do białości dajemy
po łyżce budyniu i ajerkoniaku ucieramy
z boku pączka robimy otwór przekładmy masą ajerkoniakową
wierzch posypujemy cukrem pudrem
 

Translate