Pączki z masą ajerkoniakową
Składniki:
1 kg mąki
7 żółtek
3/4 szklanki cukru
10 dkg masła
10 dkg drożdży
1.5 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
1 cukier waniliowy
odrobina soli
Krem
1/2 litra mleka
2 budynie
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki ajerkoniaku
Wykonanie:
drożdże łączymy z łyżką cukru w letnim mleku
rozczyn zostawiamy na 15 minut
do mąki dajemy rozczyn żółtka utarte z obiema cukrami
dokładnie wyrabiamy dolewamy stopione masło oraz spirytus
do mąki dajemy rozczyn żółtka utarte z obiema cukrami
dokładnie wyrabiamy dolewamy stopione masło oraz spirytus
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanka krążki
wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanka krążki
dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
pączki smażymy w dużej ilości oleju na złoto brązowy kolor
wyjmujemy na ręcznik papierowy
Krem
budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka
masło ucieramy z cukrem do białości
pączki smażymy w dużej ilości oleju na złoto brązowy kolor
wyjmujemy na ręcznik papierowy
Krem
budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka
masło ucieramy z cukrem do białości
dajemy po łyżce budyniu i ajerkoniaku
masę ucieramy na puszysty krem
masę ucieramy na puszysty krem
przekładamy do worka cukierniczego
z boku pączka robimy otwór nadziewamy pączki
z boku pączka robimy otwór nadziewamy pączki
wierzch posypujemy cukrem pudrem