Pączki z marmoladą różaną
Składniki:
1 kg mąki
8 żółtek
3/4 szklanki cukru
10 dkg margaryny
10 dkg drożdży
1.5 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
1 cukier waniliowy
odrobina soli
marmolada różana
Lukier
1 szklanka cukru pudru
1/2 cytryny
składniki lukru dokładnie ucieramy
Wykonanie:
drożdże łączymy z łyżką mąki cukru i letniego mleka
Składniki:
1 kg mąki
8 żółtek
3/4 szklanki cukru
10 dkg margaryny
10 dkg drożdży
1.5 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
1 cukier waniliowy
odrobina soli
marmolada różana
Lukier
1 szklanka cukru pudru
1/2 cytryny
składniki lukru dokładnie ucieramy
Wykonanie:
drożdże łączymy z łyżką mąki cukru i letniego mleka
mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy rozczyn mleko żółtka utarte z obiema cukrami
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
do przesianej mąki dajemy rozczyn mleko żółtka utarte z obiema cukrami
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
na koniec dolewamy stopioną margarynę oraz spirytus
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanką krążki
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanką krążki
nakładamy łyżeczkę marmolady
pączki zlepiamy zostawiamy do wyrośnięcia
smażymy w dużej ilości oleju na złoto brązowy kolor
pączki wyjmujemy na ręcznik kuchenny polewamy lukrem
smażymy w dużej ilości oleju na złoto brązowy kolor
pączki wyjmujemy na ręcznik kuchenny polewamy lukrem