Pączki z kremem czekoladowym
Składniki:
1 kg mąki
8 żółtek
3/4 szklanki cukru
10 dkg masła
10 dkg drożdży
1.5 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu [lub octu]
1 cukier waniliowy
odrobina soli
słoik kremu czekoladowego
1 starta czekolada
Wykonanie:
drożdże łączymy z łyżką mąki cukru i letniego mleka
mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do pozostałej mąki dajemy rozczyn mleko utarte żółtka z obiema cukrami
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
do pozostałej mąki dajemy rozczyn mleko utarte żółtka z obiema cukrami
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
na koniec dolewamy stopioną masło oraz spirytus
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 3 cm wycinamy szklanka krążki zostawiamy do wyrośnięcia
pączki smażymy na złoto brązowy kolor wyjmujemy na ręcznik kuchenny
krem czekoladowy dajemy do worka cukierniczego z przedłużoną końcówką
zimne pączki nadziewamy kremem posypujemy startą czekoladą
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 3 cm wycinamy szklanka krążki zostawiamy do wyrośnięcia
pączki smażymy na złoto brązowy kolor wyjmujemy na ręcznik kuchenny
krem czekoladowy dajemy do worka cukierniczego z przedłużoną końcówką
zimne pączki nadziewamy kremem posypujemy startą czekoladą