Mój kanał na YouTube

Translate

Pączki z budyniem

Pączki z budyniem
Pączki z budyniem


Składniki:
1 kg mąki
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
10 dkg masła
10 dkg drożdży
1.5 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
1 cukier waniliowy
odrobina soli

Budyń:
1 litr mleka
3 budynie
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem w letnim mleku
rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do przesianej mąki dajemy rozczyn mleko żółtka utarte z obiema cukrami
ciasto mieszamy dolewamy stopioną margarynę oraz spirytus
ciasto dokładnie wyrabiamy 
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 3 cm wycinamy krążki 
dajemy do wyrośnięcia na 20 minut
pączki smażymy  na złoto brązowy kolor 
wyjmujemy na ręcznik kuchenny

Budyń 
w 1 litrze mleka gotujemy 3 budynie
 dodajemy oba cukry masło masę mieszamy
pączki kroimy na pół nadziewamy budyniem 
wierzch posypujemy cukrem pudrem