Pączki z budyniem

Pączki z budyniem

Pączki z budyniem


Składniki:
1 kg mąki
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
10 dkg masła
10 dkg drożdży
1.5 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
1 cukier waniliowy
odrobina soli

Budyń:
1 litr mleka
3 budynie
1/2 kostki masła
4 łyżki cukier
1 cukier waniliowy

Wykonanie:
drożdże łączymy z łyżką mąki cukru letniego mleka
rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do przesianej mąki dajemy rozczyn mleko żółtka utarte z obiema cukrami
ciasto mieszamy na koniec dolewamy stopioną margarynę oraz spirytus
ciasto dokładnie wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
wałkujemy na 3 cm wycinamy krążki dajemy do wyrośnięcia
pączki smażymy  na złoto brązowy kolor wyjmujemy na ręcznik kuchenny

Budyń 
w 1 litrze mleka gotujemy 3 budynie dodajemy oba cukry masło masę mieszamy
pączki kroimy na pół nadziewamy budyniem wierzch posypujemy cukrem pudrem
 

Translate