Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z beząJabłecznik z bezą

Składniki:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru

Beza
5 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy
jajko żółtka cukier śmietanę oraz proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut

Jabłka
jabłka obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier cynamon smażymy 5 minut
ciasto kruche dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy zimne jabłka pieczemy
około 40 minut w temperaturze 180 stopni

Beza
białka ubijamy z cukrem na puch dodajemy
mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy
pianę wykładamy na podpieczony jabłecznik
zapiekamy 25 minut na złoty kolor
 

Translate