Mój kanał na YouTube

Translate

Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z beząJabłecznik z bezą

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru

Beza
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem 
dodajemy jajko żółtka cukier śmietanę oraz proszek 
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut

Jabłka
jabłka obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier cynamon 
smażymy około 10 minut

Ciasto dajemy na blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
a na nie wykładamy zimne jabłka 
pieczemy około 40 minut w 170

Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy mąkę masę mieszamy

na podpieczony jabłecznik wykładamy bezę
zapiekamy 20 minut w 180 st na złoty kolor