Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
25 dkg masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru pudru
Jabłka
1.5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesiana mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 30 x 25 cm
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 30 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 25 minut
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy porcjami śmietanę
masę ucieramy na puszysty krem
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
zalewamy 1 szklanką wody dajemy cukier gotujemy 5 minut
dosypujemy suchą galaretkę mieszamy studzimy
biszkopt smarujemy kremem wykładamy tężejącą galaretkę
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny
pieczemy w 180 st 25 minut
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy porcjami śmietanę
masę ucieramy na puszysty krem
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
zalewamy 1 szklanką wody dajemy cukier gotujemy 5 minut
dosypujemy suchą galaretkę mieszamy studzimy
biszkopt smarujemy kremem wykładamy tężejącą galaretkę
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny