Ciasto "Kremówka"

Ciasto "Kremówka"Ciasto "Kremówka"

Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
szczypta soli

Krem
3/4 litra mleka
1.5 kostki masła
1 budyń
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy

Wykonanie:
margarynę z mąką siekamy nożem dodajemy śmietanę cukier
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części pieczemy 2 placki
formę 30 x 25 wykładamy papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoty kolor

Krem
1 szklankę mleka gotujemy do pozostałego mleka
dodajmy budyń obie mąki żółtka oba cukry mieszamy
masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka
mieszamy budyń gotujemy 3 minuty
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy
po łyżce zimnej masy jajecznej ucieramy na puszysty krem
placek smarujemy kremem przykrywamy drugim plackiem
wierzch ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem
 

Translate