Tort makowy

Tort makowyTort makowy

Składniki:
6 jajek
1 szklanka mielonego maku
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

Masa
3/4 litra śmietany kremówki
2 czekolady
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki alkoholu
4 śmietan fixy
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewamy podgrzewamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mak obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
dolewamy ocet ciasto delikatnie wymieszamy
przekładamy do formy wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 40 minut

Masa:
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
rozpuszczamy w kąpieli wodnej studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy śmietan fix
płynną czekoladę masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki smarujemy dżemem masą
następny krążek masą wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą

 

Translate