Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Jabłecznik budyniowy"









Ciasto "Jabłecznik budyniowy"


Składniki:
3 szklanki mąki
20 dkg masła
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Budyń
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
1/2 szklanki cukru

Jabłka
1.5 kg jabłek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kaszy manny
10 dkg rodzynek
1/3 szklanki rumu

Wykonanie:
mąkę przesiewamy z proszkiem dajemy masło oba cukry jajka
ciasto wyrabiamy dzielimy na 2 części
1 część większą dajemy do lodówki na godzinę
2 część ciasta dajemy kakao mieszamy i do zamrażalnika

Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dajemy cukier smażymy aż jabłka będą szkliste
dosypujemy kaszę mannę rodzynki zamoczone wcześniej w rumie
jabłka mieszamy

Budyń
budynie gotujemy na mleku

Ciasto składamy
ciasto z lodówki dajemy na blachę 25 x 30 cm 
wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto oprószamy kakao 
dajemy masę jabłkową a na nią gorący budyń
ciasto kakaowe dajemy na budyń
jabłecznik pieczemy w 180 st około 1 godziny