Ciasto "Jabłecznik budyniowy"

Ciasto "Jabłecznik budyniowy"Ciasto "Jabłecznik budyniowy"

Składniki:
40 dkg mąki
1 kostka masła
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Budyń
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
1/2 szklanki cukru

Jabłka
1.5 kg jabłek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kaszy manny
10 dkg rodzynek
1/3 szklanki rumu

Wykonanie:
mąkę przesiewamy z proszkiem dajemy masło oba cukry jajka
ciasto wyrabiamy dzielimy na 2 części
1 część większą dajemy do lodówki na godzinę
2 część ciasta do zamrażalnika

Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dajemy cukier podsmażamy aż bedą szkliste
dosypujemy kaszę mannę rodzynki zamoczone wcześniej w rumie
jabłka mieszamy

Ciasto
ciasto z lodówki dajemy na blachę 25 x 30
wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy zimną masę jabłkową

Budyń
budyń gotujemy na mleku gorący dajemy na masę jabłkową
ciasto zamrożone ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na budyń
pieczemy w 180 st około 1 godziny
 

Translate