Ciasto makowe z kremem i kokosem

Ciasto makowe z kremem i kokosemCiasto makowe z kremem i kokosem


Składniki:
5 jajek
3 łyżki maku
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
4 łyżki startej czekolady

Kokos:
4 białka
1/2 szklanki cukru
20 dkg kokosu

Masa:
1 puszka ananasa
1 budyń
1 kostka masła
1 łyżka wódki
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 35 minut w 180 st

Biszkopt kokosowy
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kokos masę delikatnie mieszamy
ciasto dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy na złoty kolor w 180 st

Masa:
budyń gotujemy w 1.5 szklance syropu z ananasa
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
ananas kroimy w kostkę dajemy do masy mieszamy
biszkopt nasączamy wódką z 1/3 szklanki wody
dajemy masę ananasową przykrywamy plackiem kokosowym
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą
 

Translate