Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto makowe z kremem i kokosem


Ciasto makowe z kremem i kokosem


Składniki:
 
4 duże jajka
1/2 szklanki mielonego maku
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru

Beza kokosowa
6 białek
3/4 szklanki cukru
20 dkg kokosu

Krem
1 puszka ananasa
1.5 szklanki syropu z ananasa
1 budyń
20 dkg masła
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy mak mąkę z proszkiem ciasto delikatnie mieszamy 
dajemy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st

Beza kokosowa
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy kokos masę delikatnie mieszamy
ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy na złoty kolor w 170 st

Krem
budyń gotujemy w 1.5 szklance syropu z ananasa
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu 
łączymy z pokrojonym ananasem
na biszkopt wykładamy krem przykrywamy bezą kokosową
wierzch ciasta posypujemy kokosem