Ciasto makowe z masą budyniową


Ciasto makowe z masą budyniowąCiasto makowe z masą budyniową

Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonego maku
1/2 kostki masła

Masa
1/2 litra mleka
2 budynie
1.5 kostki masła
1 szklanka cukru
3 łyżki alkoholu
1 dżem z czarnej porzeczki
1/2 startej czekolady


Wykonanie:
masło z cukrem ucieramy na puszystą masę dodajemy
po jednym jajku mak mąkę przesianą z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut

Masa
budynie gotujemy na mleku studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
do masy dodajemy alkohol po łyżce zimnego budyniu
ucieramy na puszysty krem
Ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem masą nakrywamy ciastem
wierzch smarujemy masą posypujemy startą czekoladą

 

Translate