Ciasto z musem truskawkowym

Ciasto z musem truskawkowym
Ciasto z musem truskawkowym

Składniki:
5 jajek
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu

Masa:
5 łyżek cukru pudru
1 cytryna
1/2 litra śmietany kremówki
6 łyżeczek żelatyny
2 szklanki zmiksowanych truskawek
krojone migdały

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy ocet przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut

Masa:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
do zmiksowanych truskawek dajemy sok z cytryny płynną żelatynę
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno łączymy z masą truskawkową
na biszkopt wykładamy masę dekorujemy krojonymi migdałami
 

Translate