Ciasto jeżyk

Ciasto jeżykCiasto jeżyk

Składniki:
7 jajek
7 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
3/4 litra śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
3 czekolady
2 łyżki cukru
3 śmietan fixy
1 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
słupki migdałowe
3 drażetki

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na dużą blachę
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 25 minut w 180 st

Krem
śmietanę gotujemy z cukrem dajemy pokruszoną czekoladą
masę mieszamy studzimy dajemy do lodówki na 4 godziny
po tym czasie ubijamy aż powstanie delikatna masa
dosypujemy śmietan fix masę mieszamy

Składamy jeżyka
z ciasta wycinamy 3 łezkowate placki każdy krótszy o 2 cm
największy placek smarujemy dżemem kremem można ciasto nasączyć ponczem
nakładamy mniejszą smarujemy kremem wierzch smarujemy kremem
formujemy jeżyka wbijając słupki migdałowe z kawy lub drażetki robimy nos i oczy
 

Translate