Ciasto makowe z masą galaretkową

Ciasto makowe z masą galaretkową

Ciasto makowe z masa galaretkową


Składniki:
1 szklanka maku
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru

Masa:
1 kostka masła
2 budynie o smaku waniliowym
2 galaretki o smaku cytrynowym
1 litr mleka
1 galaretki agrestowa
1 szklanka cukru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mak mąkę przesianą z proszkiem dolewamy olej
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 180 st około 40 minut

Masa:
na mleku gotujemy budynie do gorących dodajemy 2 suche galaretki i masło masę bardzo dokładnie mieszamy

Galaretka
galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzącej wody mieszamy studzimy kroimy w kostkę

Ciasto kroimy na pół smarujemy letnią masą wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy krojoną galaretką
 

Translate