Ciasto ze śmietaną i malinami
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
4 łyżeczki żelatyny
3/4 litra śmietany 30 %
2 galaretki malinowe
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 30 minut
Maliny
1/2 kg malin
maliny płuczemy pod bieżącą wodą na sitku
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
pieczemy w 180 st około 30 minut
Maliny
1/2 kg malin
maliny płuczemy pod bieżącą wodą na sitku
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy rozpuszczona żelatynę masę mieszamy
Galaretka
galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
na biszkopt wykładamy śmietanę maliny zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Galaretka
galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
na biszkopt wykładamy śmietanę maliny zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin