Ciasto ze śmietaną i malinami

Ciasto ze śmietaną i malinami

Ciasto ze śmietaną i malinami


Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1/2 kg malin
4 łyżeczki żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
2 galaretki malinowe
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa
maliny płuczemy pod bieżącą wodą na sitku
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dolewamy rozpuszczona żelatynę mieszamy
galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu
na biszkopt wykładamy masę śmietanową dajemy maliny zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin