Ciasto ze śmietaną i malinami

Ciasto ze śmietaną i malinami

Ciasto ze śmietaną i malinami


Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1/2 kg malin
4 łyżeczki żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
2 galaretki malinowe
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa
maliny płuczemy pod bieżącą wodą na sitku
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dolewamy rozpuszczona żelatynę mieszamy
galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu
na biszkopt wykładamy masę śmietanową dajemy maliny zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate