Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkamiCiasto ucierane ze śliwkami

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
60 dkg śliwek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka "Posypka
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
cynamon
składniki kruszonki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
opłukane śliwki kroimy na pół wyjmujemy pestki
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożona papierem
na cieście układamy śliwki  posypujemy kruszonką
pieczemy w 180 st 35 minut posypujemy cukrem pudrem
 

Translate