Ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 cukier waniliowy
Śliwki
60 dkg śliwek
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
Kruszonka "Posypka
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
cynamon
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka z obiema cukrami ubijamy na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 25 cm
wyłożona papierem do pieczenia
na cieście układamy śliwki posypujemy kruszonką
pieczemy w 170 st około 50 minut
na cieście układamy śliwki posypujemy kruszonką
pieczemy w 170 st około 50 minut
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem