Tort serowy "Kula"

Tort serowy "Kula"Tort serowy "Kula"

Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa
30 dkg sera białego
8 łyżeczek żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1 puszka brzoskwiń
1 słoik dżemu

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy na dużą blaszkę
wyłożona papierem do pieczenia pieczemy 20 minut w 180 st
ciasto z papierem zwijamy w rulon zostawiamy do ostudzenia

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem ser ucieramy z cukrem dodajemy
płynną żelatynę ser masę mieszamy z brzoskwiniami
biszkopt odwijamy z papieru smarujemy dżemem
zwijamy roladkę kroimy 1 cm kawałki
miskę wykładamy folią spożywczą układamy kawałki roladki
całą powierzchnie a na nią wykładamy masę serową
na wierzch dajemy roladki miskę przykrywamy folią
ciasto dajemy do lodówki na 8 godzin
po tym czasie obracamy miskę na plater
tort  można udekorować bitą śmietaną
 

Translate