Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec z jabłkami


Makowiec z jabłkami

Składniki:
40 dkg mielonego maku
1 kostka masła
1 szklanka cukru
7 jajek
5 jabłek
10 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Polewa
1/2 białej czekolady
1 łyżka śmietanki
krojone migdały
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody 
gotujemy na małym ogniu aż mak wchłonie wodę 
zostawiamy na 20 minut pod przykryciem studzimy
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku nadal ucieramy
dajemy mak pokrojone jabłka kasze mannę proszek 
masę makową dokładnie mieszamy 
wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia 
pieczemy około 1 godziny w 170 st
wierzch makowca polewamy czekoladą posypujemy migdałowymi