Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Składniki:
40 dkg maku
1 kostka masła
1.5 szklanki cukru
7 jajek
5 jabłek
10 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Polewa
1/2 białej czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:

Masa makowa
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody gotujemy na małym ogniu
aż wchłonie wodę zostawiamy na 20 minut pod przykryciem
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku nadal ucieramy
do maku dajemy starte jabłka kasze mannę utarte jajka proszek do pieczenia
masę makową dokładnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 X 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy około 1 godziny w 180 st
makowiec polewamy czekoladą posypujemy krojonymi migdałowymi