Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Ciasto czekoladowe z bitą śmietanąCiasto czekoladowe z bitą śmietaną

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 dżem wiśniowy
1/3 startej czekolady


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy przesiane kakao mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami dodajemy rozpuszczoną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem dajemy śmietanę posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy na 4 godziny do lodówki

Polub Nas

 

Translate