Ciasto ucierane z jagodami

Ciasto ucierane z jagodami
Ciasto ucierane z jagodami

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jagody
40 dkg jagód
3 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej

Jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
oprószamy cukrem bułką tartą

Posypka  "Kruszonka"
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
dolewamy olej ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem
na ciasto dajemy jagody posypujemy posypką pieczemy w 170  st około 45 minut

Polub Nas

 

Translate