Tort szpinakowy

Tort szpinakowy
Tort szpinakowy

Składniki:
40 dkg mrożonego szpinaku
8 jajek
1/2 kostki masła
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 szklanki cukru

Masa
25 dkg serka mascarpone
3/4 litra śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1 słoik dżemu

Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki kremówki
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
mrożony szpinak dajemy na sito odmrażamy z nadmiaru wody
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z proszkiem szpinak
dolewamy stopione masło masę mieszamy
ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 50 minut

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
ciasto kroimy na 3 krążki smarujemy masą dżemem masą krążki składamy
wierzch tortu smarujemy masą polewamy rozpuszczoną czekoladą