Składniki:
8 jajek
8 łyżek cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Krem:
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Krem
1/2 kostki masła
1/2 czekolady białej
2 łyżki cukru pudru
Dekoracja
kilka malin cukrowe róże
Wykonanie :
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy
pieczemy w 170 st 40 minut
Krem
czekoladę łamiemy na kawałki
Krem
czekoladę łamiemy na kawałki
dajemy do miseczki podgrzewamy na parze
masło z cukrem ucieramy na puszystą masę
masło z cukrem ucieramy na puszystą masę
dodajemy płynną czekoladę mieszamy
Śmietana
żelatynę zalewamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
Śmietana
żelatynę zalewamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami
śmietanę ubijamy z obiema cukrami
dodajemy płynną żelatynę masę delikatnie mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki
biszkopt kroimy na 3 krążki
smarujemy bitą śmietaną przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy kremem
wierzch smarujemy kremem
dekorujemy bitą śmietaną układamy róże maliny