Tort biały

Tort biały
Tort biały

Składniki:
8 jajek
8 łyżek cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Krem:
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Masa
1/2 kostki masła
1/2 czekolady białej
2 łyżki cukru pudru

Dekoracja
kilka malin cukrowe róże

Wykonanie :
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy pieczemy w 180 st 40 minut

Masa
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki podgrzewamy na parze
masło z cukrem ucieramy na puszystą masę dodajemy płynną czekoladę mieszamy

Śmietana
żelatynę zalewamy w 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami dodajemy płynną żelatynę masę delikatnie mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki smarujemy bitą śmietaną przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą dekorujemy bitą śmietaną układamy róże maliny

Polub Nas

 

Translate