Kruche pierożki z kaszą gryczaną

Kruche pierożki z kaszą gryczaną
Kruche pierożki z pieczarkami i kaszą

Składniki:
2.5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki zimnej wody

Farsz
20 dkg pieczarek
1 cebula
1 szklanka kaszy gryczanej
5 dkg sera żółtego
sól pieprz
1 łyżka masła
1 jajko

Wykonanie:
kaszę gryczaną gotujemy na sypko przepis Tutaj
pieczarki kroimy podsmażamy z cebulką na maśle
doprawiamy solą pieprzem dodajemy kaszę starty ser farsz mieszamy

Ciasto
przesianą mąkę z solą łączymy z masłem dolewamy wodę 
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
wałkujemy wycinamy krążki dajemy farsz zlepiamy
pierogi dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch pierożków smarujemy rozmąconym jajkiem
pieczemy w 190 st 20 minut

Polub Nas

 

Translate