Ciasto "Biała trufla"

Ciasto "Biała trufla"

Składniki:
5 jajek
2 szklanki mąki
1/2 margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
1 biała czekolada
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru pudru
10 dkg krojonych orzeszków ziemnych

Śmietana
1 szklanka śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno

Wykonanie:
margarynę z cukrem ucieramy do białości dodajemy po jajku
na przemian przesianą mąkę z kakao proszkiem do pieczenia
dolewamy mleko ciasto dokładnie ucieramy
dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st

Krem
czekoladę łamiemy na kawałki rozpuszczamy
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy
mleko w proszku orzeszki płynną czekoladę masę dokładnie mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
przykrywamy drugą częścią ciasta smarujemy kremem
na wierzch dajemy rozetkę śmietany posypujemy krojonymi migdałami

Polub Nas

 

Translate