Tort na herbatnikach

Tort na herbatnikach
Tort na herbatnikach

Składniki:
1/2 litra śmietany kremówki
5 białek
2 łyżki kakao
8 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru

Spód
1 czekolada
20 dkg ciasteczek
1 łyżka masła
1/2 szklanki mielonych orzechów

Wykonanie: 
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem [jajka przelewamy wrzącą wodą]
białka ubijamy z cukrem na sztywno dajemy śmietanę kakao płynną żelatynę masę mieszamy

Spód
czekoladę rozpuszczamy z masłem łączymy z pokruszonymi herbatnikami
formę wykładamy folią spożywczą wykładamy masę herbatnikową mocno dociskamy
dajemy do lodówki na 30 minut na masę herbatnikową wykładamy masę kakaową
tort dajemy do lodówki na 3 godziny posypujemy mielonymi orzechami