Tort na herbatnikach
Składniki:
1/2 litra śmietany 30 %
5 białek
2 łyżki kakao
8 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
Spód
1 czekolada
20 dkg ciasteczek
1 łyżka masła
1/2 szklanki mielonych orzechów
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
[jajka przelewamy wrzącą wodą]
białka ubijamy z cukrem na sztywno
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dajemy śmietanę kakao płynną żelatynę masę mieszamy
Spód
czekoladę rozpuszczamy z masłem
Spód
czekoladę rozpuszczamy z masłem
łączymy z pokruszonymi herbatnikami
formę wykładamy folią spożywczą
formę wykładamy folią spożywczą
wykładamy masę herbatnikową mocno dociskamy
dajemy do lodówki na 30 minut
dajemy do lodówki na 30 minut
na masę herbatnikową wykładamy masę kakaową
tort dajemy do lodówki na 3 godziny
tort dajemy do lodówki na 3 godziny
wierzch posypujemy mielonymi orzechami