Mazurek z polewą śmietanową


Mazurek z polewą śmietanowąMazurek z polewą śmietanową

Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa śmietanowa
1 szklanka śmietanki kremówki
2 szklanki cukru
kilka orzechów włoskich
owoce kandyzowane

Wykonanie:
margarynę łączymy z przesianą mąką z proszkiem dodajemy cukier żółtka jajko zagniatamy ciasto
dzielimy na 3 części 2 placki pieczemy  z 3 części ciasta formujemy wałeczki
układamy na brzegu mazurków dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 20 minut

Polewa
śmietankę z cukrem gotujemy 15 minut na małym ogniu w dużym garnuszku często mieszamy
studzimy wylewamy na mazurki dekorujemy

Polub Nas

 

Translate