Ciasto "Kora makowa"

Ciasto "Kora makowa"
Ciasto "Kora makowa"

Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wkładka kokosowa przepis Tutaj

Masa makowa
20 dkg maku mielonego
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła
2 łyżki miodu
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka krojonych orzechów
1 szklanka rodzynek

Masa mleczna
1 kostka masła
2 szklanki mleka w proszku
1 szklanka cukru pudru
składniki masy bardzo dokładnie ucieramy na puszysty krem

Polewa
1 czekolada deserowa
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę 25 x 30 wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 170 st

Masa makowa
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącym mlekiem dodajemy cukier masło rodzynki
mąkę mieszamy w pozostałym mleku gotujemy 3 minuty masę często mieszamy

Ciasto składamy
biszkopt smarujemy masą maślaną wykładamy zimną masę makową nakładamy wkładkę kokosową
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą

Polub Nas

 

Translate