Ciasto "Cudeńko"

Ciasto "Cudeńko"Ciasto "Cudeńko"

Składniki:
6 jajek
1.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy
4 jajka
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
3 szklanki mleka
1.5 kostki masła
3/4 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
5 połówek brzoskwiń
1 cytryna
1 galaretka wiśniowa
5 łyżek krojonych migdałów

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mąkę przesianą z proszkiem dolewamy olej ciasto mieszamy 
dajemy do formy 30 x 25 wyłożonych papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Biszkopt kakaowy pieczemy tak samo jak ciasto 1

Krem:
gotujemy 2 szklanki mleka w pozostałym mleku mieszamy
budynie dolewamy do mleka gotujemy 3 minuty mieszamy
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu masę ucieramy na puszysty krem
dzielimy na 2 części do jednej części kremu
dodajemy sok z cytryny dokładnie mieszamy

Składamy ciasto
z biszkoptu czekoladowego wycinamy kieliszkiem dziurki
jasny biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
a na nim dajemy biszkopt z dziurkami
w każdą dziurkę dajemy cząstkę brzoskwiń zalewamy tężejącą galaretką
po zastygnięciu smarujemy kremem cytrynowym
przykrywamy jasnym biszkoptem smarujemy kremem
wierzch ciasta posypujemy krojonymi migdałami