Ciasto "Alpejska góra"
Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli
Krem
1.5 kostki masła
1 puszka masy kajmakowej
10 dkg bezów
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy cukrem na puszystą masę
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli
Krem
1.5 kostki masła
1 puszka masy kajmakowej
10 dkg bezów
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
masło ucieramy do białości dajemy po łyżce masy kajmakowej
ucieramy na puszysty krem
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
masło ucieramy do białości dajemy po łyżce masy kajmakowej
ucieramy na puszysty krem
dodajemy pokruszone bezy masę mieszamy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę dokładnie mieszamy
na biszkopt dajemy krem a na niego wykładamy bitą śmietanę
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
na biszkopt dajemy krem a na niego wykładamy bitą śmietanę
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą