Babka z mąki orkiszowej

Babka z mąki orkiszowejBabka z mąki orkiszowej

Składniki:
1/2 kg mąki orkiszowej
3/4 szklanki ksylitolu
1 łyżka miodu
10 dkg masła
1/2 szklanki mleka
4 żółtka
6 dkg drożdży
10 dkg rodzynek
szczypta soli

Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
składniki lukru dokładnie ucieramy


Wykonanie:
1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka drożdże mieszamy
rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka z ksylitolem rozczyn miód
zarabiamy ciasto na koniec dajemy roztopione masło oraz rodzynki
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
formę smarujemy masłem oprószamy mąką wykładamy ciasto
pieczemy w 180 st około 1 godziny babkę polewamy lukrem